Loading...
 

Obiective SMART

 

SMART Goals

SMART este o prescurtare folosită adesea pentru a descrie cum ar trebui să fie niște obiective bune. Literele corespund:

S - Specific

Un obiectiv trebuie să fie specific pentru a determina în mod clar dacă a fost îndeplinit sau nu. 

Spre exemplu, dacă obiectivul tău pentru acest an este pur și simplu "să fiu o persoană mai bună", cum vei ști la finele anului dacă ai reușit să îți atingi scopul sau nu?

Pentru a putea să creezi obiective specifice, încearcă să răspunzi la toate întrebările "C":

  • Ce anume vrei să realizezi?
  • Care anume este locația unde vei obține asta?
  • Cine va face asta? (De obicei, pentru obiectivele personale, persoana ești tu)
  • Care este motivul pentru care trebuie obținut acest lucru?
     

M - Măsurabil

Un obiectiv Măsurabil nu oferă doar un criteriu obiectiv clar pe baza căruia s-a îndeplinit un obiectiv sau nu, ci îți și oferă o perioadă în care să observi cum progresezi și dacă trebuie să ajustezi acțiunile pentru a atinge obiectivul.

Spre exemplu, dacă obiectivul este "Să cheltuiesc mai puțin decât anul trecut", acesta este Specific, dar nu foarte măsurabil - în mijlocul anului, exceptând situația în care ai eșuat cheltuind deja mai mult decât anul trecut, nu vei ști în ce fel progresezi. Dacă reformulezi obiectivul ca "Să cheltui mai puțin de 25000 RON anul acesta", asta ar însemna că nu poți cheltui mai mult de 2100 RON pe lună, așa că dacă în martie spre exemplu ai cheltuit deja 7000 RON, acest lucru este cu 6300 peste obiectivul tău. 

De obicei, un obiectiv se potrivește acestui criteriu dacă poți spune în mod obiectiv "Am îndeplinit 30% din acest obiectiv", sau "Sunt la jumătatea drumului către a atinge scopul".

 

A - Aplicabil

 

Obiectivul ar trebui să fie aplicabil în mod obiectiv și realist, ținând cont de limita de timp și efort pe care dorești să le investești, nu o dorință nerealizabilă precum "pace mondială", sau "să învăț spaniola la nivel C2 într-un an studiind doar 5 minute pe zi".

 

R - Relevant

Relevanța verifică dacă obiectivul respectă interesele, valorile, și dorințele tele pentru viitor. Spre exemplu, un obiectiv precum "Am să învăț spaniola la nivel B2 în decurs de un an studiind 20 de cuvinte și exersând timp de 1 oră în fiecare zi" poate fi formulat foarte bine. Totuși, dacă scopul tău în viață este să locuiești la Paris, probabil că ar fi mai bine să studiezi limba franceză. 

 

T - Temporizat

În fine, atunci când îți planifici obiectivele, trebuie să ai clar intervalul de timp în cadrul căruia trebuie realizate. Nu este util să ai un obiectiv precum "Să învăț 5000 de cuvinte în spaniolă" dacă nu ai nici o limită de timp pentru a atinge acel țel. 

 

Exemple de Obiective SMART 

  • Pentru a spori stabilitatea și bogăția clubului, vom crește numărul de membrii cu 50% în decurs de 1 an.
  • Pentru a spor impactul nostru asupra comunității, vom dezvolta 10 proiecte comunitare în decursul următoarelor 6 luni care vor implica cel puțin 50% dintre membrii.
  • Pentru a invita antrenori interesanți și a achiziționa niște echipament, vom strânge 2500 RON în decursul următoarelor 10 luni. 
  • Am să dobândesc următoarele 3 certificate profesionale în decursul următoarelor 6 luni: X, Y, Z.
  • Pentru a-mi spori șansele de a obține un job, voi trimite cel puțin 10 CV-uri pe zi pe parcursul următoarei luni, totalizând 300 de aplicări. 

 


Contributors to this page: livia-elena.olteanu and agora .
Page last modified on Tuesday May 18, 2021 04:42:55 CEST by livia-elena.olteanu.